On olemassa eri tasoja lasten kirjojen muodossa. On kuvakirjoja, joita usein vanhempi lukee lapselleen. On Kovasivuisia kirjoja, jotka ovat enemmän leluja, kuin kirjoja. On välivaiheen kirjoja, jotka ovat kirjoja joissa kuvitus vähenee ja tekstin osuus kasvaa. Nuorten fiktio kirjat, nuorten tietokirjat ja Graphic novels, jotka ovat kuten sarjakuvat, mutta huomattavasti laajempia teoksia.

Kirjallisuuden jako faktaan ja fiktioon ei ole lainkaan yksiselitteinen asia, teimme tunnilla harjoituksen ryhmätyötilassa, ja täytyy tunnustaa, etten itse niin lyhyiden kuvauksien perusteella oikein osannut varmasti kaikista kirjoista sano mihin kategoriaan ne kuuluisivat. Tässäkin taitaa olla niin, että mitä enemmän on näiden kirjojen kanssa tekemisissä – sitä varmemmaksi niiden genret tulevat.

Kirjojen lisäksi ovat ei-painetut mediat: ääni- ja kuvatallenteet, verkkosivut ja erilaiset pelit.  Peleissä on tietoja siitä kenelle ne on tarkoitettu ja mitä ne sisältävät.

WP_20160408_025.jpg

Minä olen sitä mieltä, että näitä ikärajoja pitää kaikkien vanhempien noudattaa. Jos kuitenkin pelataan, luetaan tai katsotaan sellaista, jonka suositus olisi vanhemmalle, kun lapsi tai nuori on, niin silloin tehdään se yhdessä lapsen kanssa. Lapset hakevat aikuisista turvaa ja jos jokin jää pelottamaan - asiasta voidaan yhdessä keskustella.